През миналия месец, след като Forbes обяви Кайли Дженър за

...
 През миналия месец, след като Forbes обяви Кайли Дженър за
Коментари Харесай

Сами ли изкарват парите си най-богатите хора в света?

 През предишния месец, откакто Forbes разгласи Кайли Дженър за най-младия милиардер, изкарал положението си самичък, започва яростен спор в обществените мрежи какво тъкмо значи „ самосъздал ” се милиардер.
Това, че 21-годишната звезда е израснала, участвайки в реалити шоу, сестра ѝ е не коя да е, а Ким Кардашиян, а родителите ѝ Крис и Кейтлин Дженър разполагат със устойчиво положение, предизвика редица отзиви, че младата милиардерка не е изкарала сама парите си.

Дебатът се възроди още един път в края на предишния март, откакто New York Times разгласява материал, в който самата Кайли споделя, че е получила помощ в построяването на своята бизнес империя.

„ Не мога да кажа, че го направих сама. Ако приказваме единствено за финанси, механически да, нямам никакви наследствени пари. Но получих много помощ и голяма платформа ”, споделя тя.

Именно това има поради и Forbes, когато показва, че Кайли и останалите 1 449 милиардери в класацията на изданието са натрупали парите си сами, или казано по различен метод – са се самосъздали.

Навярно това е главната на зародилото се противоречие, когато приказваме за сходни ранглисти. Forbes употребява термина, с цел да опише първоизточника на нечие положение – дали то е насъбрано посредством финансова помощ от някъде или е генерирано от независим бизнес.

В своята над 35-годишна история, в следенето на положението на най-заможните хора в света, Forbes разчита на три класификации за това по какъв начин са извоювани парите: самичък, от завещание, и завещание, което е умножено вследствие на съответни дейности.

Последната подредба се отнася за хора, като Доналд Тръмп, който е построил бизнеса си на база на империята за недвижими парцели на татко си.

Много хора акцентират две неща, когато се показва, че Кайли Дженър сама е натрупала положението си. Първо, че тя е получила сериозна поддръжка в построяването на компанията от майка си и второ, че започва като член на богато семейство. Тези две забележки са истина, само че съгласно методологията на Forbes, не са задоволителни като мотив, че Кайли не е натрупала сама положението си.

Така да вземем за пример създателят на Фейсбук Марк Закърбърг също се счита за човек, натрупал самичък милиардите си, макар че не е основал обществената мрежа самичък и макар че излиза от семейство с положителни финанси, въпреки и не толкоз заможни, колкото родителите на Дженър. Бащата на Закърбърг е ортодонт, а майка му психолог.

Освен това има още седем други милиардери, които са взели участие в основаването на обществената мрежа: някогашният съквартирант на Закърбърг Дъстин Московиц; съоснователят Едуардо Саверин, някогашен съученик на Закърбърг; Шон Паркър, който е първият президент на Facebook; Джим Брейър и Питър Тийл, които са ранни вложители в начинанието; Шерил Сандберг, която е основен действен шеф от 2008 година насам.

Forbes дефинира всеки един от тези милиардери като самосъздал се – никой от тях не е наследил положението си. Никой от тях не е построил Фейсбук самичък.През тази година за първи път Forbes добави нов класификатор в класацията си на най-богатите хора в Съединени американски щати – знак за това доколко сами са натрупали парите си. Новият знак разчита на канара от 1 до 10.

Индикатор 1 значи, че положението е изцяло наследено, до момента в който 10 значи, че милиардерът е стартирал безусловно от нищото, с цел да построи империя след това.

Най-общо казано, знакът демонстрира кой е наследил огромна част от парите си (от 1 до 5) и кой е съумял в реалност самичък да сътвори благосъстояние (от 6 до 10).

В случая на Кайли Дженър, Forbes са сложили оценка 7 от 10, взимайки поради положителния старт, който е имала младата звезда. Доналд Тръмп има оценка 4, защото е наследил бизнеса на татко си, след което го уголемява доста, до момента в който вдовицата на Стив Джобс - Лорийн Пауъл Джобс, има оценка 2, защото е наследила благосъстоянието си и най-вече го ръководи посредством вложения.

Въпреки че малко милиардери разполагат с голямата популяност в обществените мрежи на Кайли Дженър, която има 120 млн. почитатели в Instagram, когато статира бизнеса си, всеки един милиардер, натрупал самичък положението си, е получил поддръжка по един или различен метод – от чиновници, рискови вложители, ментори, другари и родители.

Например Стив Балмър има шанса да е един от състудентите на Бил Гейтс в Харвард, което води до работно място в Microsoft. На даден стадий той заменя Гейтс като изпълнителен шеф – позиция, която заема 15 години. Понастоящем Балмър е на 19-о място по благосъстояние в света.

Леон Блек, чийто татко е бил изпълнителен шеф на United Brands, получава 75 хиляди $ от застраховка Живот, до момента в който учел в бизнес учебно заведение, вследствие на това, че татко му почива. Впоследствие, той става съосновател на Apollo Global Management, което го трансформира в милиардер.Хедж фонд предприемачът Чейс Колман е потомък на Питър Стюивасант - последният холандски кмет на Ню Йорк. Друг хедж фонд исполин - Кен Грифин, стартира да търгува от студентската си стая в Харвард, употребявайки 265 хиляди $, част от които идват от неговото семейство.

Най-богатият строителен бизнесмен в Съединени американски щати - Доналд Брен, е наследник на вложител в недвижими парцели и холивудски продуцент.

Фил Найт показва в своята автобиография, че в ранните дни на компанията Nike триумфът е построен на база екипни старания от страна на отдадени чиновници. Дори телевизионната водеща Опра Уинфри, която има оценка 10, защото произлиза от небогато семейство, е имала поддръжката на редица продуценти, които са й помогнали да трансформира дневното си толкшоу в една от най-гледаните вечерни стратегии в Съединени американски щати.

Така или другояче, освен в Съединени американски щати, само че и по света, огромните пари вървят ръка за ръка с огромни обвързаности. Понякога това може да донесе богатство на готово, само че различен път може да послужи за основа за изграждне на сериозна бизнес империя.

В този ред на мисли, Кайли Дженър попада в изискванията на второто изказване, най-малко съгласно методологията на Forbes.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР